Ecosistemes de l’inesperat, les creacions més avantguardistes, originals i poètiques de la cultura digital.
ECOSS són unes jornades internacionals que exploren les connexions entre les xarxes digitals i les arts escèniques, amb l’objectiu d’esdevenir un motor d’innovació creativa i pensament contemporani.
Una reflexió sobre el concepte d’espacialitat en forma d’experiència artística que replanteja la consciència sobre els nostres límits, “en un planeta cobert per una capa invisible però molt activa de connexions entre persones de diferents cultures, idees i formes de percebre la vida. Les arts vives en format distribuït multinodal, reflecteixen les possibilitats de les Xarxes Digitals i la composició en temps real mitjançant internet entre diversos nodes remots.” Kònic.
ECOSS, desafia les narratives convencionals i presenta un acostament interactiu als nous llenguatges escènics i als territoris de transversalitat en expansió, on la tecnologia se’ns presenta com una via per reinventar les arts vives.
Una cultura digital inèdita, inclassificable i visionària, que propicia la trobada de l’inesperat.
El 13 i 14 de Setembre 2018 a la Fabra i Coats s’inicia la primera edició del Festival “ECOSS. Ecosistemes de l’inesperat” amb dues jornades internacionals on Kònic Thtr obre els seus processos interns de treball a tot aquell que vulgui explorar noves metodologies de creació mitjançant tallers, revisions teòriques, experimentacions performatives i assajos oberts. El festival finalitzarà al Mercat de les Flors el 18 i 20 d’Octubre del 2018 durant el cicle IDN PLUS, un homenatge a Núria Font.
DIJOUS 13 DE SETEMBRE_ FABRA I COATS |
|
16:00– 19:30 |
IDEATHON. TALLER DE COMPOSICIÓ D’ESCENA AMB INTERNET I XARXES MÒBILS A càrrec de: Kònic Thtr (Rosa Sánchez i Alain Baumann) |
19:00 – 19:30 |
PORTES OBERTES AL IDEATHON: TALLER DE COMPOSICIÓ D’ESCENA AMB INTERNET I XARXES MÒBILS |
16:00 – 17:00 |
ASSAIG OBERT. #14::SKYLINE_EXTENDED A càrrec de: Kònic Thtr (Rosa Sánchez, Alain Baumann, Viktória Köhalmi i Violeta Iriberri) |
DIVENDRES 14 DE SETEMBRE_ FABRA I COATS |
|
16:00 – 19:30 |
IDEATHON. TALLER DE COMPOSICIÓ DE VÍDEOPOESIA I INTERVENCIÓ AL TERRITORI A càrrec de: Franck Ancel |
19:00 – 19:30 |
PORTES OBERTES AL IDEATHON: TALLER DE COMPOSICIÓ DE VÍDEOPOESIA I INTERVENCIÓ AL TERRITORI |
19:30 – 20:00 |
“CUERPOS CELESTES”, DANSA I ASTRONOMIA, EMERGÈNCIA D’UNA “TECNOCOSMOLOGIA” D’UN ART DIGITAL. INTERVENCIÓ PERFORMATIVA A càrrec de: Vivian Fritz Roa |
20:00 – 20:30 |
ASSAIG OBERT – INTERVENCIÓ PERFORMATIVA #14::SKYLINE_EXTENDED A RÀDIO FABRA A càrrec de: Kònic Thtr i Ràdio Fabra |
DIJOUS 18 D’OCTUBRE_ MERCAT DE LES FLORS – IDN PLUS |
|
17:00– 18:30 |
BINOMIS. TROBADA ENTRE LLENGUATGES INESPERATS Projectes participants: Cinestèsia. Col·lectiu n_n Concert low frequency/low tech. Mar Medina i Tirso Orive. Modera: Vincenzo Sansone |
19:00 – 19:30 |
ESTRENA! #14::SKYLINE_EXTENDED. ESPECTACLE. A càrrec de: Kònic Thtr |
DISSABTE 20 D’OCTUBRE_ MERCAT DE LES FLORS – IDN PLUS |
|
17:00– 18:30 |
TAULA DE DEBAT. ÚS DE TELEFONIA MÒBIL PER A LA DANSA EN XARXA Participen: Vivian Fritz Roa, Jean-Marc Matos i Rosa Sánchez Modera: Roberta Bosco |
DIJOUS 13 SETEMBRE
16:00– 19:30
// IDEATHON. TALLER DE COMPOSICIÓ D’ESCENA AMB INTERNET I XARXES MÒBILS.
A càrrec de Kòniclab.
Taller de co-creació teòric-pràctic d’investigació de llenguatges escènics i composició escènica (dramatúrgia, moviment, música, so, llums, imatges i veu). Com dissenyar un projecte artístic utilitzant internet i/o telefonia mòbil? Els participants faran un recorregut des de la idea fins a la pràctica per entendre els processos de composició amb eines digitals en projectes artístics interdisciplinaris. Una aproximació a les possibilitats de co-creació en directe des d’espais tele-distribuïts.
Docents: Taller dirigit per Kòniclab, una plataforma artística amb base a Barcelona dedicada a la creació contemporània en la confluència d’art i noves tecnologies. Rosa Sánchez i Alain Baumann són els impulsors de la línia conceptual, creativa i tecnològica de Kònic (Thtr&Lab). Ambdós compten amb una llarga trajectòria professional en relació a les noves tecnologies aplicades a la instal·lació, la performance, la dansa i el teatre.
19:00 – 19:30
// PORTES OBERTES IDEATHON: TALLER DE COMPOSICIÓ D’ESCENA AMB INTERNET I XARXES MÒBILS.
19:30 – 20:00
// ASSAIG OBERT. #14::SKYLINE_EXTENDED.
A càrrec de Kònic Thtr.
Assajos oberts de l’espectacle de dansa, música i visuals en directe #14::SKYLINE_EXTENDED:: on el públic podrà assistir a les sessions d’assaig programades per Kònic Thtr amb les ballarines Viktória Köhalmi i Violeta Iriberri; la coreògrafa, directora escènica i performer Rosa Sánchez; i el director tecnològic i desenvolupament interactiu, Alain Baumann.
Una activitat on relacionar-se amb l’equip artístic i de producció de #14::SKYLINE_EXTENDED::, per tal de generar un espai obert d’experiències pràctiques i metodologies de treball. L’espectacle forma part del cicle IDN PLUS, un homenatge a Núria Font produït pel Mercat de les Flors, i que es podrà gaudir el 18 d’Octubre 2018.
Kònic Thtr, una plataforma artística amb base a Barcelona dedicada a la creació contemporània en la confluència d’art i noves tecnologies. Rosa Sánchez i Alain Baumann són els impulsors de la línia conceptual, creativa i tecnològica de Kònic (Thtr&Lab). Ambdós compten amb una llarga trajectòria professional en relació a les noves tecnologies aplicades a la instal·lació, la performance, la dansa i el teatre.
DIVENDRES 14 SETEMBRE
16:00 – 19:30
// IDEATHON. TALLER DE COMPOSICIÓ DE VÍDEOPOESIA I INTERVENCIÓ AL TERRITORI.
A càrrec de Franck Ancel.
Un taller teòric-pràctic de vídeopoesia, que es durà a terme en tres etapes: prospecció, interacció i creació, amb l’objectiu d’explorar el potencial ocult a la telefonia mòbil. Franck Ancel ens farà partícips d’un anàlisi de la transició de l’escenografia mecànica a la digital on l’obra d’art és en el moment de la seva reproductibilitat tècnica. Els materials audiovisuals seran seleccionats per projectar-se sobre l’escultura del filòsof Walter Benjamin situada a la frontera francoespanyola entre Cervera i Portbou, la nit de l’aniversari de la seva mort el 26 de setembre de 2018.
Docent: Taller dirigit per Franck Ancel, artista, crític i curador que explora tant el camp de l’escenografia com el del dispositiu analític. Actualment està escrivint un doctorat en ressonància amb el treball del visionari escenògraf Jacques Polieri amb qui va treballar. Va ser el curador de la seva retrospectiva ‘Una escenografia moderna’ mostrada a Berlín i a la Biblioteca Nacional de França.
19:00 – 19:30
// PORTES OBERTES IDEATHON: TALLER DE VÍDEOPOESIA I INTERVENCIÓ AL TERRITORI.
19:30 – 20:00
// “CUERPOS CELESTES”, DANSA I ASTRONOMIA, EMERGÈNCIA D’UNA “TECNOCOSMOLOGIA” D’UN ART DIGITAL.
A càrrec de Vivian Fritz Roa.
“Cuerpos celestes” és un projecte que reuneix un equip de col·laboradors multidisciplinaris (artistes, científics i tècnics) que s’interroguen sobre la problemàtica de la pol·lució lumínica i la connexió amb l’observació i l’imaginari celeste. L’equip es constitueix en un primer moment a distància, establint mètodes de treball a través de la xarxa, per a posteriorment reunir-se a l’observatori astronòmic “Cerro Tololo” a Xile i finalitzar una primera creació.
Una “tecnocosmologia” es crea en funció de diàlegs entre l’art que explora dinàmiques i els formats d’una dansa que es construeix entre; cel i terra, imatges de l’univers i el cos orgànic, teories científiques i pràctiques sensibles, formats escenogràfics convencionals i tecnològics.
Una Virtual Meeting Room amb la directora del projecte Vivian Fritz que compartirà reflexions i els processos de producció d’una obra que compta amb la col·laboració d’artistes a Xile, França i Espanya.
Vivian Fritz Roa, coreògrafa, Doctora en Arts de l’espectacle i autora de “Cuerpos celestes”, especialista en dansa contemporània i escena digital. Treballa en cursos i projectes d’investigació-creació a la universitat d’Estrasburg. Les seves investigacions, creacions i ensenyament es focalitzen en l’emergència d’una dansa contemporània amb ús de tecnologies digitals, principalment la internet i dispositius audiovisuals i interactius.
20:00 – 20:30
// ASSAIG OBERT – INTERVENCIÓ PERFORMATIVA #14::SKYLINE_EXTENDED A RÀDIO FABRA.
A càrrec de Kònic Thtr i Ràdio Fabra.
Kònic Thtr amb les ballarines Viktória Köhalmi i Violeta Iriberri; la coreògrafa, directora escènica i performer Rosa Sánchez; i el director tecnològic i desenvolupament interactiu, Alain Baumann faran una acció poètica i performativa amb la veu, els sons i la música de l’espectacle #14::SKYLINE_EXTENDED que seran recollides per Ràdio Fabra i que formaran part de l’univers “ECOSS. Ecosistemes de l’inesperat” un programa de Ràdio Acció que farà un recorregut per les noves possibilitats de l’escena i les (des)connexions a través del recull de materials sonors que ens traslladaran als microuniversos que componen ECOSS.
Ràdio Fabra, un mitjà de comunicació participatiu que començarà a emetre el setembre del 2018 amb l’objectiu de dinamitzar la difusió de continguts dels projectes residents, els esdeveniments i les comunitats vinculades a la Fabra i Coats a més de projectes d’àmbit cultural i social de tota la ciutat de Barcelona.
DIJOUS 18 D’OCTUBRE
17:00 – 18:30
// BINOMIS. TROBADA ENTRE LLENGUATGES INESPERATS. MÉS INFO
Dues demo-conferències interdisciplinàries que compartiran amb l’audiència diferents conceptes i reflexions a través de la pràctica de dramatúrgies contemporànies, basades en una constant dialèctica entre el cos i el cos virtual. Dues obres que qüestionen els límits entre la ficció i la realitat, la construcció social del cos i la relació amb les noves tecnologies. Com afrontem la trobada entre el so, el moviment, la llum, les imatges, els objectes, els cossos, la tecnologia… des del punt de vista dramàtic i tècnic? Presentarem dos treballs que emergeixen de la hibridació de disciplines i de la simbiosi de la dansa amb les arts digitals.
Projectes participants:
1. CINESTÈSIA. DISPOSITIUS PER A UNA ALGORÍSMIA DEL COS. COL·LECTIU n_n
Un projecte transdisciplinari que indaga en les relacions humà-màquina-informació des del moviment. En base a aquests conceptes, el col·lectiu n_n ha desenvolupat una sèrie de sensors modulars que ens permeten captar el moviment del cos en temps real per a modificar, dialogar i interactuar tant amb so com amb una sèrie de artefactes robòtics que imiten el moviment del cos. El sistema cinestèsic corpori s’ubica i nosaltres amb cinestèsia ens preguntem on es situa el cos humà, la tecnologia i la relació de tots dos, ja sigui de forma aïllada individual o en un entorn social.
Aquest procés creatiu s’ha desenvolupat en el marc de dues residències: Fablab Barcelona per a la fabricació dels artefactes robòtics i els mòduls de sensors per monitoritzar el moviment del cos; i Estruch Sabadell, on s’ha cristal·litzat tot l’anterior en una performance escènica en la qual participen tots els membres del col·lectiu. Cinestèsia és un projecte de codi obert, i el desenvolupament ha estat recolzat per FONDART Xile, Fablab Barcelona, la associació d’artistes digitals Matics i el centre d’investigació per a les arts vives L’Estruch.
A càrrec de: Col·lectiu n_n
El col·lectiu ene_ene està format per artistes que creuen els seus diferents coneixements disciplinaris per a la creació de peces que es troben en els límits de l’art electrònic, la performance i la instal·lació. Integren el col·lectiu: Marc Sans (ES), coreògraf, es forma a València i Barcelona, així com amb els professionals Jordi Cortés, Sol Picó, Batsheva Dance Company, Ohad Naharin, entre d’altres. Ha treballat en companyies europees de teatre, dansa o teatre físic i s’ha presentat en recintes com el Mercat de les Flors, el Dampfzentrale de Bern, resident a teatres de la cadena (2015). Nicolás Villa (CO), compositor, ens mostra un ampli treball amb sons sintètics, algoritmes i entorns de programació. Citlali Hernández (MX), disseny industrial, ha estat involucrada en diversos projectes que relacionen al cos i la tecnologia en escena. Andrés Costa (CL) artista visual, ha generat nombroses intervencions urbanes mitjançant escriptura en gel a gran escala, i actualment investiga nocions de sistema, temps-real i finitud.
2. CONCERT LOW-FREQUENCY/LOW-TECH DE MOVIMENTS INEFICAÇOS. MAR MEDINA I TIRSO ORIVE
Acció mantinguda que es recolza en el moviment per interactuar amb el so. Sembla un sol però no ho és. La intenció és habitar un grau d’horitzontalitat on el moviment d’un cos doni pas al moviment de tots els altres objectes que es troben en l’espai, deixant que aquesta afectació mútua compongui un ambient sonor. L’única base sòlida del treball és el líquid:
Surar és caure en sostingut, fer emergir una xarxa de resistències i noves superfícies de vulnerabilitat. Com l’aigua, que no sosté res que no flotació i acull el que s’enfonsa. Una forma d’estar. Moure per entendre les coses, entendre moviments per estar. Formar coses per moure, estar per fer formes, aturar per estar entenent. Estar entenent aturades, estar movent-se coses, estar parant formes. Una compostura disposada a caure.
A càrrec de:
Mar Medina, ballarina i docent. Graduada en història de l’art per la UB, va estudiar dansa a diferents ciutats europees, al Movement Research de Nova York i amb la SITI Company d’Anne Bogart, entre d’altres. Durant els últims anys, ha treballat com a docent i ha participat en projectes de caràcter independent: INFRA- (Jara Rocha / Ester Jordana), MovLab, la Fundació Antoni Tàpies, Oriol Fontdevila en Performing the Museum, MAMBO per Teatron, Constant association for art and media, ARTAS La Poderosa i Espai Pràctic.
Tirso Orive Liarte, arts performatives, plàstiques i sonores. Ha col·laborat en projectes com DuoCaphre i MarTir. En 2014 realitza Tirsomàtic plays que es transformarà en el taller “En què M’he convertit?”. Amb la sèrie GLOSTROPO, iniciada el 2015, posa en marxa Parasite TOUR col·laborant amb Kokoharuka, Aimar Pérez Galí, Societat Doctor Alonso, Ariadna Rodríguez, Les Brönte, ECDT i Mar Medina. Ha participat en altres projectes com [Infra] per Xarxa Zande, Possible Bodies per Constant, Testimoni Pogo per a l’espai Habitació 1418 del MACBA i el CCCB i a ARTAS. En l’actualitat dissenya peces escèniques per a espais específics, com ara GLOSSTROP per Antic Teatre, Teatre Pradillo i LEAL LAV 2019, i instal·lacions lumíniques – PARALIGHT Sighting.
Modera:
Vincenzo Sansone, graduat en Digital Performance per la Universitat la Sapienza de Roma, és doctor en Estudis Culturals Europeus (Universitat de Palerm). Va ser investigador visitant a la Universitat Pompeu Fabra de Barcelona i la Universitat Politècnica de València (2016-2017) amb una investigació sobre el vídeo mapeig i les seves relacions amb les arts performatives. El centre de la seva investigació es refereix a les àrees de teatre, dansa, escenografia, nous mitjans, animació, tecnologies AR i software culture. Des 2015 treballa amb el Teatre Potlach (Roma) com a actor i escenògraf digital.
20:00 – 21:00
// #14::SKYLINE_EXTENDED:: ESPECTACLE. KÒNIC THTR. ESTRENA!!
COMPRA LA TEVA ENTRADA
Un entrellaçat fluir de moviments, música i imatges produïdes en directe.
Skyline és un projecte escènic Site Specific on convergeix la DANSA, els LLENGUATGES PERFORMATIUS, la MÚSICA, els AUDIOVISUALS, l’ESCULTURA i els DISPOSITIUS TECNOLÒGICS dissenyats per Kòniclab.
Una peça de dansa, música i visuals en directe, on tres ballarines interactuaran amb els diferents espais i elements escenogràfics per tal d’oficiar una performance de poesia i dansa.
Amb la sèrie SKYLINE, Kònic Thtr dirigeix una mirada crítica cap a les noves tècniques de poder, que donen accés a l’esfera de la psique i que aconsegueixen que les dones i els homes se sotmetin per si mateixos a l’entramat de dominació. En aquest sistema, com un Big Brother digital, una mena de panòptic invertit, cada individu es presta a ser observat i confinat dins de la pròpia definició de si mateix.
A càrrec de:
Kònic Thtr, una plataforma artística amb base a Barcelona dedicada a la creació contemporània en la confluència d’art i noves tecnologies. Rosa Sánchez i Alain Baumann són els impulsors de la línia conceptual, creativa i tecnològica de Kònic (Thtr&Lab). Ambdós compten amb una llarga trajectòria professional en relació a les noves tecnologies aplicades a la instal·lació, la performance, la dansa i el teatre. Les investigacions de Kònic Thtr han suposat, durant més de dues dècades, importants aportacions en aquest àmbit de la creació contemporània.
DISSABTE 20 D’OCTUBRE
17:00 – 18:30
// TAULA DE DEBAT. ÚS DE TELEFONIA MÒBIL PER A LA DANSA EN XARXA. MÉS INFO
La tecnologia digital continua modelant les nostres vides, pensaments i relacions. Cada creació híbrida és una oportunitat per qüestionar l’ús de les tecnologies digitals, explorar i escenificar la dimensió creativa de l’ésser humà enfront del món actual. Nous plantejaments i paradigmes que ens acosten a una inesgotable riquesa de nous llenguatges, nous conceptes i noves dramatúrgies.
La taula rodona comptarà amb convidats especialitzats en obres en format tele-distribuït i multinodal, que reflecteixen les possibilitats de les Xarxes Digitals i la composició via Streaming entre diversos nodes remots.
Participen:
Vivian Fritz Roa, coreògrafa, Doctora en Arts de l’espectacle i autora de “Cuerpos celestes”, especialista en dansa contemporània i escena digital. Treballa en cursos i projectes d’investigació-creació a la universitat d’Estrasburg. Les seves investigacions, creacions i ensenyament es focalitzen en l’emergència d’una dansa contemporània amb ús de tecnologies digitals, principalment la internet i dispositius audiovisuals i interactius.
Jean-Marc Matos, concepte i coreografia. Treballa en l’àmbit de l’escriptura de dramatúrgia interactiva i col·labora amb projectes que tenen una dimensió participativa que qüestiona les relacions entre espectadors, ballarins i medi ambient, com per exemple Metaphorá, Narcissus Reflected, RCO, BodyFail o la companyia K. Danse.
Rosa Sánchez, directora de Kònic Thtr, una plataforma artística dedicada a la creació contemporània en la confluència d’art i noves tecnologies, Rosa Sánchez juntament amb Alain Baumann són els impulsors de la línia conceptual, creativa i tecnològica. Les investigacions de Kònic Thtr han suposat, durant més de dues dècades, importants aportacions en aquest àmbit de la creació contemporània.
Modera:
Roberta Bosco, periodista especialitzada en art contemporani i cultura digital. Des de 1998 escriu regularment al diari EL PAÍS. És corresponsal des d’Espanya d’Il Giornale dell’Arte, la principal revista d’art italiana. Ha comissariat diverses exposicions d’art electrònic i digital, la més recent Aproximacions creatives a la Col·lecció Beep d’Art Electrònic.
ECOSS és una iniciativa de Kònic Thtr, una plataforma amb base a Barcelona amb una reconeguda trajectòria en projectes fronterers entre la dansa, la performance, i els nous mitjans digitals.
Producció:
Kòniclab
SUPPORT:
COLLABORATION: